Slim Ingrediëntenbeheer bij een Groeiende Voedselproducent

Een grote Nederlandse voedselproducent zag het aantal producten (SKUs) in rap tempo toenemen. Dit kwam door de overname van meerdere merken én het ontwikkelen van nieuwe productlijnen. Gevolg: een explosie aan ingrediënten, steeds complexere ingrediëntenlijsten en een complex klantenlandschap met veel verschillende systemen.
Door deze groei ontstond er steeds meer druk op het beheren van ingrediënten informatie, productdata en recepturen. Het correct verwerken van ingrediënten in voedingsmiddelen is essentieel voor voedselveiligheid, transparantie richting consumenten en het voldoen aan wet- en regelgeving.
De uitdaging
Door de snelle uitbreiding werd het beheren van ingrediëntenlijsten en recepturen steeds lastiger. Leveranciers maken regelmatig kleine aanpassingen in hun ingrediëntenlijsten. Deze wijzigingen moeten nauwkeurig worden gecontroleerd en doorgevoerd in interne systemen, voedingsmiddelenrecepturen én klantportalen.
Wat ooit een overzichtelijke taak was, werd al snel een fulltime klus. Om het werk aan te kunnen, moesten er zelfs 2 extra FTE aan het team worden toegevoegd. Niet schaalbaar én foutgevoelig.
De producent werkte bovendien met veel verschillende systemen en klantportalen, wat leidde tot extra complexiteit in de keten. Denk aan dubbele invoer, foutgevoelige handmatige checks en tijdrovende processen.

Onze aanpak
We begonnen met het analyseren van het volledige proces – van het eerste leverancierscontact tot de invoer van eindproducten in externe klantportalen. Samen met het team brachten we de grootste knelpunten in kaart.
Daarna hebben we slimme automatiseringen geïmplementeerd om handmatig werk te minimaliseren. Denk aan:
- Automatisch controleren van wijzigingen in ingrediëntenlijsten van leveranciers
- Direct en foutloos bijwerken van interne systemen en recepturen
- Synchronisatie met klantportalen zonder handmatig werk
Door workflows te koppelen en te automatiseren, is het beheer van productinformatie en ingrediënten volledig gestroomlijnd.
Het resultaat
Dankzij deze automatiseringsslag is het team nu 15% minder tijd kwijt aan het verwerken van wijzigingen in ingrediëntenlijsten en recepturen. Het handmatige werk is drastisch verminderd, wat leidt tot:
- Meer tijd voor innovatie en productontwikkeling
- Minder kans op fouten in productinformatie en etiketten
- Betere compliance met voedingswetgeving en klanteisen
Herkent u deze
uitdagingen?
Deze case laat zien hoe automatisering en procesoptimalisatie binnen de voedingsindustrie het verschil kunnen maken. Door slim om te gaan met groeiende SKU-complexiteit en variatie in klant- en leverancierssystemen, blijft deze producent toekomstbestendig en efficiënt.